Szanowni Państwo,
aktualne informację dotyczące studiów podyplomowych znajdują się TUTAJ
Niestacjonarne Podyplomowe Studium Dietetyki i Poradnictwa Żywieniowego
UNIWERSYTET MEDYCZNY IM. KAROLA MARCINKOWSKIEGO W POZNANIU, WYDZIAŁ FARMACEUTYCZNY
Celem studiów jest oferowanie najwyższej jakości kształcenia z zakresu dietetyki. Konkurencyjny poziom nauczania osiągnięty zostanie poprzez wykorzystanie najnowszych materiałów źródłowych, zaangażowanie dynamicznych, a zarazem doświadczonych kadr naukowych, oraz ukierunkowanie tematyki na zagadnienia, odgrywające kluczową rolę we współczesnej nauce i praktyce, którymi – oprócz samej dietetyki – są żywienie w różnych warunkach środowiskowych i organizacja nowoczesnych form poradnictwa żywieniowego.
Studia podyplomowe mają charakter niezawodowy i są przeznaczone dla osób z wyższym wykształceniem tzn. posiadających dyplom ukończenia jednolitych 5 letnich studiów magisterskich lub studiów II stopnia. Główne zagadnienia, zawarte w programie kształcenia, obejmują: wartość odżywczą żywności i ocenę żywienia, podstawy biochemii żywienia, ustawodawstwa żywnościowego, żywienie człowieka zdrowego i chorego, a także poradnictwo żywieniowe.
Warunki życia społeczeństwa postindustrialnego, wymuszające ciągłą ewolucję nawyków żywieniowych, połączone z zainteresowaniem alternatywnymi wzorcami żywieniowymi oraz intensywnym rozwojem prozdrowotnych zachowań żywieniowych, nadaje powyższym zagadnieniom szczególne znaczenie, zarówno z perspektywy medycznej, jak i komercyjnej. Takie ujęcie tematu uwzględnia również ich kontekst kulturowy, oraz szeroko pojętą edukację żywieniową.
Właściwy sposób żywienia odgrywa również ogromną rolę w profilaktyce i leczeniu wielu chorób. Odpowiednie działania edukacyjne oraz promocja prozdrowotnych zachowań mogą w istotny sposób wpłynąć na poprawę stanu zdrowia społeczeństwa i tych składowych stylu życia, które determinują zdrowie człowieka.
Ukończenie Podyplomowego Studium z zakresu dietetyki i poradnictwa żywieniowego daje absolwentowi gwarancję posiadania wiedzy umożliwiającej sformułowanie adekwatnej diagnozy żywieniowej, będącej podstawą profesjonalnego postępowania dietetycznego.
Rzetelny wykład połączony będzie z praktycznym ukierunkowaniem wiedzy i umiejętności, poprzez dostosowanie ich do aktualnych wymogów prawa żywnościowego, obowiązujących w krajach Unii Europejskiej.
Studium będzie jednocześnie miejscem kształcenia wysoko wykwalifikowanych specjalistów, przygotowanych m.in. do wykładania w szkołach o profilu żywieniowym, zgodnie ze standardami nauczania dla podyplomowych studiów pedagogicznych.
Wykłady, seminaria i ćwiczenia prowadzić będą wybitni specjaliści i doświadczeni praktycy z zakresu bromatologii, higieny żywności i żywienia, biochemii, bezpieczeństwa żywnościowego, fizjologii żywienia, gastroenterologii, dietetyki, technologii żywności i prawa żywnościowego.
Zdobyty przez uczestników kursu zasób wiedzy może być wykorzystany w takich dziedzinach jak:
- poradnictwo żywieniowe i dietetyczne,
- planowanie żywienia na poziomie indywidualnym,
- Lekarze różnych specjalności,
- Gabinety dietetyczne,
- Gabinety odnowy biologicznej,
- Kluby sportowe, fitness, kulturystyczne,
- planowanie żywienia na poziomie zbiorowym:
- Usługi turystyczne (agroturystyka),
- Catering żywności,
- Żywienie różnych grup ludności: dzieci, młodzież, kobiety ciężarne, w wieku podeszłym, osoby o zwiększonym wysiłku fizycznym, zdrowi i chorzy,
- Ocena jakości żywności, poziomu spożycia i sposobu żywienia:
JĘZYK WYKŁADOWY:
polski
TRYB ZAJĘĆ:
Zajęcia odbywać się będą przez trzy semestry:
Zajęcia będą prowadzone w soboty i niedziele (tryb weekendowy)
GODZINY ZAJĘĆ:
sobota: 08.00-18.00
niedziela: 08.00- 18.00
LOKALIZACJA:
Zajęcia odbywać się będą na terenie UMiKM w Poznaniu
WYKŁADOWCY:
Do prowadzenia zajęć zaproszeni zostali wybitni naukowcy i dydaktycy wyższych uczelni, eksperci, praktycy między innymi:
Prof. dr hab. E. Babicz – Zielińska | Akademia Morska w Gdyni | ||
Prof. dr hab. W. Baer-Dubowska | Uniwersytet Medyczny w Poznaniu | ||
Prof. dr hab. W. Chalcarz | Akademia Wychowania Fizycznego w Poznaniu | ||
Prof. dr hab. E. Florek | Uniwersytet Medyczny w Poznaniu | ||
Prof. dr hab. E Grześkowiak | Uniwersytet Medyczny w Poznaniu | ||
Prof. dr hab. M. Grzymisławski | Uniwersytet Medyczny w Poznaniu | ||
Prof. dr hab. H. Krauss | Uniwersytet Medyczny w Poznaniu | ||
Prof. dr hab. J. Lulek | Uniwersytet Medyczny w Poznaniu | ||
Prof. dr hab. M. Gajęcka | Uniwersytet Medyczny w Poznaniu | ||
Prof. dr hab. G. Nowak | Uniwersytet Medyczny w Poznaniu | ||
Prof. dr hab. J. Przysławski | Uniwersytet Medyczny w Poznaniu | ||
Prof. dr hab. M. Schlegel- Zawadzka | Collegium Medicum Uniwersytet Jagielloński | ||
Prof. dr hab. J. Walkowiak | Uniwersytet Medyczny w Poznaniu | ||
Prof. dr hab. K. Wiktorowicz | Uniwersytet Medyczny w Poznaniu | ||
Dr hab. J. Bertrandt | Wojsk. Instytut Higieny i Epidemiologii Warszawa | ||
Dr n. farm., mgr inż. techn. żywn. I. Bolesławska | Uniwersytet Medyczny w Poznaniu | ||
Dr n. med. A. Bukowska-Posadzy | Uniwersytet Medyczny w Poznaniu | ||
Dr hab. Błażej Rubiś | Uniwersytet Medyczny w Poznaniu | ||
Dr n. rol. S. Drzymała-Czyż | Uniwersytet Medyczny w Poznaniu | ||
Dr. K. Durkalec-Michalski | Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu | ||
Dr n. farm. Ewa Totoń | Uniwersytet Medyczny w Poznaniu | ||
Dr n. med. W. Kozirok | Akademia Morska w Gdyni | ||
Dr n. med. Ewelina Swora-Cwynar | Uniwersytet Medyczny w Poznaniu | ||
Dr n. farm. Marta Napierała | Uniwersytet Medyczny w Poznaniu | ||
Dr n. farm. A. Paszel-Jaworska | Uniwersytet Medyczny w Poznaniu | ||
Dr n. farm. Joanna Nawrot | Uniwersytet Medyczny w Poznaniu | ||
Dr n. med. M. Rzesoś | Uniwersytet Medyczny w Poznaniu | ||
Dr hab. R. Wójciak | Uniwersytet Medyczny w Poznaniu | ||
|
|||
Dr n. med. Angelika Kargulewicz | Uniwersytet Medyczny w Poznaniu | ||
Mgr E. Grządzielewska | Uniwersytet Medyczny w Poznaniu | ||
Mgr M. Dobrzyńska | Uniwersytet Medyczny w Poznaniu | ||
Mgr M. Kaszkowiak | Uniwersytet Medyczny w Poznaniu | ||
Mgr Ł. Zelich | Przychodnia Lekarzy Rodzinnych Poznań |
Zakres nauczania:
- Podstawy biochemii i fizjologii żywienia,
- Podstawy anatomii i fizjologii człowieka,
- Wartość odżywcza żywności,
- Żywienie człowieka zdrowego i chorego,
- Żywienie w różnych warunkach środowiska,
- Bezpieczeństwo żywności i żywienia,
- Planowanie i ocena żywienia,
- Interakcje lek – żywność,
- Technologia sporządzania potraw,
- Podstawy ustawodawstwa żywnościowego,
- Edukacja i poradnictwo żywieniowe,
- Psychologiczne aspekty zachowań żywieniowych,
- Metodologia nauczania.
RAZEM: 360 godzin
Po zakończeniu zajęć słuchacze otrzymają Świadectwo i Dyplom Ukończenia Studium