Informacje ogólne

Szanowni Państwo,

aktualne informację dotyczące studiów podyplomowych znajdują się TUTAJ

Niestacjonarne Podyplomowe Studium Dietetyki i Poradnictwa Żywieniowego

UNIWERSYTET MEDYCZNY IM. KAROLA MARCINKOWSKIEGO W POZNANIU, WYDZIAŁ FARMACEUTYCZNY

 

Celem studiów jest oferowanie najwyższej jakości kształcenia z zakresu dietetyki. Konkurencyjny poziom nauczania osiągnięty zostanie poprzez wykorzystanie najnowszych materiałów źródłowych, zaangażowanie dynamicznych, a zarazem doświadczonych kadr naukowych, oraz ukierunkowanie tematyki na zagadnienia, odgrywające kluczową rolę we współczesnej nauce i praktyce, którymi – oprócz samej dietetyki – są żywienie w różnych warunkach środowiskowych i organizacja nowoczesnych form poradnictwa żywieniowego.

Studia podyplomowe mają charakter niezawodowy i są przeznaczone dla osób z wyższym wykształceniem tzn. posiadających dyplom ukończenia jednolitych 5 letnich studiów magisterskich lub studiów II stopnia. Główne zagadnienia, zawarte w programie kształcenia, obejmują: wartość odżywczą żywności i ocenę żywienia, podstawy biochemii żywienia, ustawodawstwa żywnościowego, żywienie człowieka zdrowego i chorego, a także poradnictwo żywieniowe.

 Warunki życia społeczeństwa postindustrialnego, wymuszające ciągłą ewolucję nawyków żywieniowych, połączone z zainteresowaniem alternatywnymi wzorcami żywieniowymi oraz intensywnym rozwojem prozdrowotnych zachowań żywieniowych, nadaje powyższym zagadnieniom szczególne znaczenie, zarówno z perspektywy medycznej, jak i komercyjnej. Takie ujęcie tematu uwzględnia również ich kontekst kulturowy, oraz szeroko pojętą edukację żywieniową.

Właściwy sposób żywienia odgrywa również ogromną rolę w profilaktyce i leczeniu wielu chorób. Odpowiednie działania edukacyjne oraz promocja prozdrowotnych zachowań mogą w istotny sposób wpłynąć na poprawę stanu zdrowia społeczeństwa i tych składowych stylu życia, które determinują zdrowie człowieka.

Ukończenie Podyplomowego Studium z zakresu dietetyki i poradnictwa żywieniowego daje absolwentowi gwarancję posiadania wiedzy umożliwiającej sformułowanie adekwatnej diagnozy żywieniowej, będącej podstawą profesjonalnego postępowania dietetycznego.

Rzetelny wykład połączony będzie z praktycznym ukierunkowaniem wiedzy i umiejętności, poprzez dostosowanie ich do aktualnych wymogów prawa żywnościowego, obowiązujących w krajach Unii Europejskiej.

Studium będzie jednocześnie miejscem kształcenia wysoko wykwalifikowanych specjalistów, przygotowanych m.in. do wykładania w szkołach o profilu żywieniowym, zgodnie ze standardami nauczania dla podyplomowych studiów pedagogicznych.

Wykłady, seminaria i ćwiczenia prowadzić będą wybitni specjaliści i doświadczeni praktycy z zakresu bromatologii, higieny żywności i żywienia, biochemii, bezpieczeństwa żywnościowego, fizjologii żywienia, gastroenterologii, dietetyki, technologii żywności i prawa żywnościowego.

Zdobyty przez uczestników kursu zasób wiedzy może być wykorzystany w takich dziedzinach jak:

  • poradnictwo żywieniowe i dietetyczne,
  • planowanie żywienia na poziomie indywidualnym,
  • Lekarze różnych specjalności,
  • Gabinety dietetyczne,
  • Gabinety odnowy biologicznej,
  • Kluby sportowe, fitness, kulturystyczne,
  • planowanie żywienia na poziomie zbiorowym:
    • Usługi turystyczne (agroturystyka),
    • Catering żywności,
    • Żywienie różnych grup ludności: dzieci, młodzież, kobiety ciężarne, w wieku podeszłym, osoby o zwiększonym wysiłku fizycznym, zdrowi i chorzy,
  • Ocena jakości żywności, poziomu spożycia i sposobu żywienia:

JĘZYK WYKŁADOWY:
polski

TRYB ZAJĘĆ:
Zajęcia odbywać się będą przez trzy semestry:
Zajęcia będą prowadzone w soboty i niedziele (tryb weekendowy)

GODZINY ZAJĘĆ:
sobota: 08.00-18.00
niedziela: 08.00- 18.00

LOKALIZACJA:
Zajęcia odbywać się będą na terenie UMiKM w Poznaniu

WYKŁADOWCY:
Do prowadzenia zajęć zaproszeni zostali wybitni naukowcy i dydaktycy wyższych uczelni, eksperci, praktycy między innymi:

Prof. dr hab. E. Babicz – Zielińska Akademia Morska w Gdyni
Prof. dr hab. W. Baer-Dubowska Uniwersytet Medyczny w Poznaniu
Prof. dr hab. W. Chalcarz Akademia Wychowania Fizycznego w Poznaniu
Prof. dr hab. E. Florek Uniwersytet Medyczny w Poznaniu
Prof. dr hab. E Grześkowiak Uniwersytet Medyczny w Poznaniu
Prof. dr hab. M. Grzymisławski Uniwersytet Medyczny w Poznaniu
Prof. dr hab. H. Krauss Uniwersytet Medyczny w Poznaniu
Prof. dr hab. J. Lulek Uniwersytet Medyczny w Poznaniu
Prof. dr hab. M. Gajęcka Uniwersytet Medyczny w Poznaniu
Prof. dr hab. G. Nowak Uniwersytet Medyczny w Poznaniu
Prof. dr hab. J. Przysławski Uniwersytet Medyczny w Poznaniu
Prof. dr hab. M. Schlegel- Zawadzka Collegium Medicum Uniwersytet Jagielloński
Prof. dr hab. J. Walkowiak Uniwersytet Medyczny w Poznaniu
Prof. dr hab. K. Wiktorowicz Uniwersytet Medyczny w Poznaniu
Dr hab. J. Bertrandt Wojsk. Instytut Higieny i Epidemiologii Warszawa
Dr n. farm., mgr inż. techn. żywn. I. Bolesławska Uniwersytet Medyczny w Poznaniu
Dr n. med. A. Bukowska-Posadzy Uniwersytet Medyczny w Poznaniu
Dr hab. Błażej Rubiś Uniwersytet Medyczny w Poznaniu
Dr n. rol. S. Drzymała-Czyż Uniwersytet Medyczny w Poznaniu
Dr. K. Durkalec-Michalski Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Dr n. farm. Ewa Totoń Uniwersytet Medyczny w Poznaniu
Dr n. med. W. Kozirok Akademia Morska w Gdyni
Dr n. med. Ewelina Swora-Cwynar Uniwersytet Medyczny w Poznaniu
Dr n. farm. Marta Napierała Uniwersytet Medyczny w Poznaniu
Dr n. farm. A. Paszel-Jaworska Uniwersytet Medyczny w Poznaniu
Dr n. farm. Joanna Nawrot Uniwersytet Medyczny w Poznaniu
Dr n. med. M. Rzesoś Uniwersytet Medyczny w Poznaniu
Dr hab. R. Wójciak Uniwersytet Medyczny w Poznaniu
Dr n. med. Angelika Kargulewicz Uniwersytet Medyczny w Poznaniu
Mgr E. Grządzielewska Uniwersytet Medyczny w Poznaniu
Mgr M. Dobrzyńska Uniwersytet Medyczny w Poznaniu
Mgr M. Kaszkowiak Uniwersytet Medyczny w Poznaniu
Mgr Ł. Zelich Przychodnia Lekarzy Rodzinnych Poznań

 

Zakres nauczania:

  • Podstawy biochemii i fizjologii żywienia,
  • Podstawy anatomii i fizjologii człowieka,
  • Wartość odżywcza żywności,
  • Żywienie człowieka zdrowego i chorego,
  • Żywienie w różnych warunkach środowiska,
  • Bezpieczeństwo żywności i żywienia,
  • Planowanie i ocena żywienia,
  • Interakcje lek – żywność,
  • Technologia sporządzania potraw,
  • Podstawy ustawodawstwa żywnościowego,
  • Edukacja i poradnictwo żywieniowe,
  • Psychologiczne aspekty zachowań żywieniowych,
  • Metodologia nauczania.

RAZEM: 360 godzin

Po zakończeniu zajęć słuchacze otrzymają Świadectwo i Dyplom Ukończenia Studium